fredag 8 november 2013

Inventering av minnesmärken i Malung-Sälens kommun - del ett: Bortglömda monument

Nu startar en serie om bortglömda och negligerade minnesmärken och monument inom kommunen. Våra kommuner verkar ha en ambivalent syn på historiska objekt och händelser. Det som inte har skett inom enkelt bil- eller gångavstånd från kommunhuset har aldrig ägt rum. Det är en tragisk inställning som vi i den här serien gång på gång får anledning att ta upp. Därför har Malung-Sälens föreningar beslutat att ta itu med denna uppgift.

Jägra
Vi börjar med kvarnarna i Jägra. Det här vore ett perfekt tillfälle för de boende i området att visa upp sin historia, för det är ett stycke kulturhistoria som hör till den industriella utvecklingen i trakten. Med enkla medel, samarbete och lite finurligt tänkande kunde man leda om bäcken så att den rann in i totalt fyra kvarnar. Byggnaderna finns kvar så många år efter att de lades ner men håller på att förfalla. Vissa av rännorna har slammat igen, andra håller på att sakta vittra och ruttna bort. Det finns en informationsskylt om områdets historia, men inga skyltar från huvudvägen nere i samhället som talar om för eventuella turister att här finns ett kulturhistoriskt viktigt ställe att undersöka.

Bilder från kvarnarna i Jägra:







Malungsfors Limasten
Invid riksväg 66 mellan Malung och Sälen (riktning mot Malung)strax norr om Malungsfors finns en minnessten över fyra soldater från Limatrakten som omkom på 1600-talet när de skulle gå till Äppelbo för att ansluta till kompaniet där. De drunknade när isen brast under deras fötter och de hittades nedströms ungefär där stenen står idag. Stenen står strategiskt placerad vid en mötesplats, ändå saknas skyltning om detta minnesmärke. Här finns en skylt som talar om Västerdalarnas affärscentrum men inget mer.

Bilder från Limastenen:





Lloydstubben
Ganska långt söder om Malung, i höjd med Yttermalung ute på våtmarkerna i skogen, inträffade en ganska säregen händelse för länge sen. Här finns resterna av ett träd vid vilket en brittisk jägare med efternamnet Lloyd stod år 1835. Han inväntade att en björn skulle komma ur snåren, men hans drevkarl hade tappat tålamodet och hade banat väg genom sly och buskage ända till platsen där Lloyd stod och väntade på sitt villebråd. Men istället för björn knäppte han sin drevkarl, med två skott.
För att komma till den här platsen måste man åka på västsidan om älven från Malung sett, sen ta av åt höger när allmän väg har slutat, för att till sist åka 12 km mot en by som heter Långselen. Sen står ordet Lloydstubben på en liten oansenlig skylt på vänster hand efter många om och men. Inga andra skyltar eller liknande hänvisningar finns.

Bilder från Lloydstubben:





Flygmonumentet
Det är det namn man valt på den plats där ett flygplan kraschade mot ett berg under Andra världskriget. Det var 25 februari 1943 som ett plan med två spaningsflygare ombord flög rätt in i en snöstorm och kom för lågt över marken. Ovana vid terrängen som de var, var katastrofen ett faktum när de kom upp bland bergen väster om Malung.  De omkom omedelbart.

Till skillnad från de övriga platserna nämnda ovan finns det en skyltning, nära platsen. Det finns en skylt från stora vägen, dvs E16 och E45, men den anger bara symbolen för sevärdhet och hur långt man måste åka för att komma till Flygmonumentet. Det har funnits en skylt tidigare men den togs bort när vägen till Värmland byggdes om. 

Bilder från Flygmonumentet:








5 kommentarer:

  1. bättre skyltning och information är väl att föredra! Finns det någon broschyr el liknande om sevärdheter i Malung och dess omnejd? Men det mest bedrövliga är ändå att vi inte ens kan ha ett skinnmuseum!! Släng ut tomten från garveriet och gör om dom äldsta delarna till ett rykande färskt turistmål..

    SvaraRadera
  2. De fyra limakarlarna var på väg till det på då kallade för "Tyska kriget" som vi i dag kallar för "trettioåriga kriget". Av naturliga skäl var det då inte avslutat. De förolyckades år 1634.

    Kvarnarna är s k skvaltkvarnar och har brukats av bybor i Idbäck och Jägra. Min egen morfars farmors far Pellanna Halvar Ersson hade en andel i Guckukvarn. Dagens Guckukvarn är uppförd först under 1800-talet eller 1900-talets början. Med andelsägandet som grund och med kunskap om arvsdelning och tidigare generationer kommer jag fram till att Guckukvarn bör ha uppförts av Halvars farfars far Gucku(s) Per Ersson första halvan av 1700-talet. Det är också så långt jag kommer i Guckusläkten för tidigare släktled är okända för mig. En ännu äldre kvarn på samma plats, kan ju ha funnits som föregått, men det vet jag inget om idag. Naturligtvis är det rimligt att vi hade kvarnar redan på medeltiden för att mala vårt mjöl. En del kvarnar i Malung finns på lantmätaren Olof Schallrooths kartor från 1670-talet.

    SvaraRadera
  3. Malungs Hembygdsförening är ägare i dag av kvarnarna.

    SvaraRadera
  4. Malungs Hembygdsförening är ägare i dag av kvarnarna.

    SvaraRadera
  5. på rået mellan malungsfors och tandö finns en minnessten efter malung-limas avrättningsplats.. parallellt med raksträckan där infarten till kraftverket är går en stig väster om riksvägen.. en bit söder om infarten finns en minnessten..

    SvaraRadera