torsdag 11 april 2013

Malung-Sälens kulturhus

Vid diskussioner här på redaktionen för vår blogg har tanken på ett kulturhus i Malung-Sälens kommun aktualiserats. Vi tänker oss ett hus där ett riktigt stort och fint skinnmuseum huserar tillsammans med allt det andra som gjorde Malung så stort en gång i tiden. JOFA, byalagen, de olika teaterspelen (Tunglä är ett väldigt gott exempel) och ett ordentligt bibliotek kunde få plats här. Dessutom ett badhus som är öppet året runt, liksom ett riktigt turistcenter.

Någon konkurrens med hembygdsgårdens egna museum för skinnberedning och JOFA är det inte tal om. Snarare komplettering av material som de inte får plats med i sina lokaler. Ett fotomuseum är också något vi tänker oss skulle kunna få plats i detta kulturhus. Var ska då detta hus stå nånstans? Gärna centralt så turister når det ganska enkelt. Helst en helt ny byggnad, ingen renovering av befintlig byggnad. Ska kommunen vara med kan EU-bidrag kunna sökas.

Vi börjar med reportage från olika delar av världen där vi frågar dom vad de vet om Malung-Sälen och i de fall de vet mycket, vilken betydelse de anser att Malung-Sälen har haft för världen. Vilket avtryck i världen har Malung med omnejd gett? Det är den ledande frågan i reportageserien som vi tänker oss ska inleda vägen mot ett framtida kulturhus. Kanske ett ska stå som filial i Sälen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar