onsdag 5 december 2012

Julen i Malung del ett

Julen är en av de viktigaste högtiderna på året och har så varit i flera tusen år, ända sen man upptäckte det årligen återkommande sambandet mellan solens återkomst från de mörka dagarna. Solen går nämligen upp tidigare från och med den 25 december, vilket ansågs vara dess återfödelse för forna tiders människor. Denna soldyrkan spelar en stor roll historiskt och har byggts in i alla religioner som velat göra sig gällande. Bland annat har jesusgestalten anpassats till denna årliga solcykel.

Det är tidiga dagar för julfirandet i Sverige och än märks väl inte så mycket på gator och torg i småbyarna. I storstäderna har man förstås slagit på stort ända sen mitten eller slutet av november. I Malung har än så länge mest julprydnader satts upp i fönstren, mellan husen i form av julstjärnor som hänger i kablar samt en stor gran på Wille Toors torg.

Med tiden kommer mer ljus, mer kommers och fler människor på gator och torg att göra julen till vad den egentligen är; en tid för gemenskap och glädje så mörkret inte känns så påträngande.

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar