tisdag 4 september 2012

Hur bevarar man bäst ett kulturarv?

Det talas väldigt mycket om att bevara kulturarv för framtiden, så unga människor får se hur det var förr. Det är ju tider som aldrig kommer igen. Men hur bevarar man dessa kulturarv egentligen? Det vi gör på Malung-Sälens föreningar med fotografier är bara en liten del. Att läsa in och spara foton digitalt gör att man kan förvara dessa i någon form i stort sett hur länge som helst. Det är bäst att ha flera kopior så att en brand inte kan förstöra dom för alltid.

Måla, betsa, lackera och fanera är andra sätt att bevara ett objekt värt att bevara. Skapa kopior av gamla bruksföremål är ytterligare ett sätt liksom att företa guidade turer där man visar hus från forna tider. Att berätta om det som "fordom timat" är nog det bästa sättet att hålla något levande. Det ger mer kött på benen när man ska framföra sitt budskap.

Föreläsningar om äldre tider samt berättelser från förr gör också historien levande. Teater, folklustspel och interaktiva skådespel ger alla en chans att vara med om, och i, historien. De som inte uppskattar såna här försök att hålla det förgångna vid liv har nog inte förstått vad det går ut på, nämligen att inte tappa kontakten med det förflutna och således helt tappa greppet om framtiden. Det sägs ju att den som inte känner sin historia förstår inte framtiden. Därför är det väldigt viktigt att vi med denna satsning får ett grepp om gårdagen så att inte morgondagen går förlorad redan nu.

Kulturarbete i Malung.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar