fredag 22 december 2017

God Jul och Gott Nytt År!


Bloggredaktionen och tomten själv ber att få önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!
   
Tomten fångad på bild under ett besök i Malung. Foto: Bengt Olofsson.
     

torsdag 14 december 2017

Lucia i Malung

Här följer några luciabilder från 1980-talet. Fotograf är Bengt Olofsson.
   
Vad är ett luciafirande utan glada stjärngossar? Här är
två stycken från kommunkontoret i Malung. Året är 1986. 
 

     
Resenärerna på rälsbussen från Malung till Borlänge fick också luciauppvaktning. Bilderna är tagna 1984 eller 1985.
   

     



   
År 2004 sände SVT Luciamorgon från Malungs kyrka. Programmet kan ses i Öppet arkiv.
   
För färskare luciabilder ifrån Malung finns bland annat följande fotosida.
    

tisdag 12 december 2017

Pimpelfiske

När isen frusit på och är tillräckligt stark för att bära dyker en del pimpelfiskare upp, redo att lura upp några fiskar. Hur det kan se ut ur fiskens perspektiv visas i denna video.

I fortsättningen håller vi oss ovanför isen och visar några bilder på pimpelfiskare ute på några isar i Malung. Bilderna är tagna av Bengt Olofsson.

Vi nämner namn på de personer i bilderna som vi har namnuppgifter på. Om läsare känner till ytterligare namn är ni välkomna att höra av er till Malung-Sälens föreningar. 
   
Skinnarnappet 1990. De tävlande beger sig ut på isen.
 
  
1973 eller 1974. Ville Eriksson och en ung dam.
 
 
Nedan följer tre bilder från en pimpeltävling i Vallerås i mars 1977. Vädret ser ut att ha varit bra till att börja med, men sedan kommer ett snöoväder.   
   
Sune Persson, Bertil Lennartsson och Per Inge Persson.
    
 
   
     
   

     
   


Pimpeltävling vid Hånäset, april 1983.
   
  
1986. Prisbelönta pimpelmästare hos Skinnkroken. 
   

tisdag 31 oktober 2017

Olympiern Stig Lindberg

1968 tävlade Stig Lindberg från Malungsfors i sommar-OS i Mexico City. Stig tävlade i gång.
 
Sveriges medaljskörd vid sommar-OS 1968 blev två guld, ett silver och ett brons. Det kunde ha blivit fler medaljer. Stig Lindberg var en av dem som kunde ha utökat medaljskörden.
    
Stig Lindberg (1931-2010) ute på en träningsrunda.
Foto: Bengt Olofsson.
 
Sommar-OS 1968 hölls mellan den 12 oktober och 27 oktober. 112 länder deltog. 

  
Den främsta idrottsprestationen vid dessa OS-tävlingar stod amerikanen Bob Beamon för. Den 18 oktober klämde han till med 8,90 meter i sitt första hopp i längdhoppsfinalen. Ett jättehopp som gav segern. Det tidigare världsrekordet i längdhopp förbättrades med 55 centimeter. Sveriges deltagare i längdhoppet, Lars-Olof Höök, nådde som längst 7,66 och hamnade på en 14:e plats.

Bob Beamons 8,90 är fortfarande det gällande olympiska rekordet i längdhopp.  
Det skulle dröja till den 30 augusti 1991, vid VM i Tokyo, innan någon hoppade längre än 8,90 i godkänd vind. Den dagen fick amerikanen Mike Powell till ett hopp på hela 8,95. Det gav VM-guld i en högklassig längdhoppsfinal.


Bilder nedan:
Stig Lindberg packar resväskan inför sommar-OS 1968? Foto: Bengt Olofsson.

       







      
 
20 km, Stig Lindbergs första OS-start
 
Den 14 oktober var det dags för Stig Lindbergs första start vid sommar-OS 1968. Det var 20 km. Vi kan följa 20 km-tävlingen i den officiella filmen för sommar-OS 1968, som finns utlagd på YouTube. Till spänningshöjande musik visas starten, därefter visas bilder utifrån banan och den spännande avslutningen av tävlingen, när gångarna återvänder till stadion för att gå i mål.
 
Tiden 21:02 in i filmen ser vi hur mexikanen José Pedraza, en av medaljörerna i tävlingen, avancerar framåt i startfältet. Vid 21:06 kommer han ikapp Stig Lindberg och går förbi honom. Händelsen visas i tre bilder:
    

 













När det är dags för avslutningen inne på stadion ligger José Pedraza på tredje plats. Mexikanen får extra krafter av hemmapublikens jubel och tar sig förbi den som ligger tvåa. Nu är frågan om han också ska hinna ikapp den som leder och vinna guldet. Det gör han inte. I resten av sitt liv kommer José Pedraza att vara besviken över att han inte vann guldmedaljen.
 
Vad Pedraza tycks förtränga är att han lika gärna kunde ha blivit diskad för oren gång och blivit utan medalj. Vid genomläsning av artiklar och kommentarer luftas åsikten att domarna inte vågade diska Pedraza, som hade hemmaplan och ett stort publikstöd.

En bild till från 20 km-tävlingen, hämtad från den officiella OS-filmen:
   

 
Stig Lindberg gick in på en 15:e plats i 20 km-tävlingen, för långt ifrån för att vara i närheten av en medalj. Men Stig hade nytta av denna genomkörare för att vässa formen inför vad som komma skulle. När det den 17 oktober var dags för 50 km kunde det mycket väl ha blivit en medalj.

Resultatlistan på Wikipedia för 20 km-tävlingen.

Tjuv- och rackarspel under 50 km-tävlingen

Hemkommen från OS-tävlingarna i Mexico City, berättade Stig Lindberg för en släkting om den dramatik som utspelade sig under 50 km-tävlingen. Stig ligger inom räckhåll för en medalj - definitivt för ett brons och kanske mer än så.

Stig är med i den grupp som kommer att göra upp om medaljerna. De närmar sig en vätskekontroll. Det ser ut som om gångarna strax framför Stig tänker gå fram till bordet och ta sig dryck. Men det är bara en fint för att lura den farlige svensken Lindberg, som de anar är i bra slag denna dag och kommer att bli besvärlig att gå ifrån - om de inte hittar på någonting extra. När de märker att Stig går på finten sticker de direkt, utan att själva ha druckit någonting vid vätskekontrollen. De får några livsviktiga meters försprång. Stig slänger ifrån sig drycken innan han hinner dricka upp den, när han inser vad som har skett, för att jaga ikapp dem framför sig. Det är inte lätt att hålla sig kall och inte försöka stressa ikapp de framförvarande efter någonting sådant. Det har vi sett i andra sporter, t ex efter ett fall i längdskidspåret. Det blir lätt att man tar i för mycket för att komma ikapp.
 
Det blir till slut en 5:e plats för Stig Lindberg på 50 km.


 
Resultatlistan på Wikipedia för 50 km-tävlingen.

Stig Lindberg var 37 år när han 1968 deltog i sitt första och enda olympiska spel. 1963 gjorde han sin tävlingsdebut i gång. Det blev framgångar på en gång(!) samma år med ett SM-brons på 50 km. Individuellt i SM blev det för Stig som senior 3 guld, 2 silver och 2 brons. Till det ett antal lag-SM medaljer. Stig tävlade för klubben Äppelbo AIK och vann med dem 6 lag-SM guld.

Vid SM 1967 i Äppelbo vann Stig både 20 km och 50 km. Här är ett foto efter målgången i 50 km-tävlingen, taget av Bengt Olofsson:


 
Förutom OS deltog också Stig i andra internationella gångtävlingar. De mest framskjutna placeringarna, vid sidan av femteplatsen i OS, blev NM-silver på 50 km både 1965 och 1967, tvåa i tiomila i Italien 1966, femma på 50 km i Prag-Podebrady 1966, sjundeplats på 50 km i världscupfinalen 1967, seger i tiomila 1968 i Italien. Vid veteran-VM 1975 blev det två bronsmedaljer.
 
Efter den egna elitkarriären som gångare blev Stig Lindberg framgångsrik som ledare och tränare. Bengt Olofsson besökte och fotade på ett av träningspassen, som Stig hade med de duktiga gångarna inom IF Nornan, idrottsföreningen på Stigs hemort Malungsfors.