fredag 29 november 2013

Intryck från Kulturarvslyftets möte på Riksantikvarieämbet 22 november 2013

Den 22 november 2013 var en del av den bloggens redaktion i Stockholm för att delta i ett möte om vad Kulturarvslyftet betytt för de som deltagit i de olika kurserna och utbildningarna som erbjudits. Det stod klart att det förmodligen inte blir någon förlängning av Kulturarvslyftet efter sista december 2014. Målgruppen har varit för snäv och budskapet har inte riktigt nått fram till alla. Men förhoppningsvis kommer ändå de som deltagit få någon form av fortsättning för det framkom att för dom som deltagit har detta inneburit nåt alldeles extra. En speciell chans att få visa att de duger och kan.

Programmet som förelåg. Lite dålig bild men det var dåligt ljus så kameran
fick anpassas därefter.

Charlotte Hamilton vid Riksantikvarieämbetet, värd för mötet.

En del av deltagarna, blandat med allt från arbetsförmedlare och deltagare i diverse kurser.


Mikael Wahldén, utredare och föreläsare vid Handisam. Han gav sin och företagets syn på Kulturarvslyftet.
 
Johanna Hargö föreläste om hur hon hjälpts av Kulturarvslyftet.


torsdag 14 november 2013

Nya almanackan från Malungs hembygdsförening färdig

Eddie Eriksson, som är ansvarig för att Malungs hembygdsförenings almanacka kommer ut varje år, var förbi med den nya almanackan för år 2014. Det är som vanligt spännande bilder, bland annat från Bengt Olofssons samlingar som vi på MSF har skannat in i snart två års tid. Almanackan finns till försäljning i IOGT-huset från 24 november.





fredag 8 november 2013

Inventering av minnesmärken i Malung-Sälens kommun - del ett: Bortglömda monument

Nu startar en serie om bortglömda och negligerade minnesmärken och monument inom kommunen. Våra kommuner verkar ha en ambivalent syn på historiska objekt och händelser. Det som inte har skett inom enkelt bil- eller gångavstånd från kommunhuset har aldrig ägt rum. Det är en tragisk inställning som vi i den här serien gång på gång får anledning att ta upp. Därför har Malung-Sälens föreningar beslutat att ta itu med denna uppgift.

Jägra
Vi börjar med kvarnarna i Jägra. Det här vore ett perfekt tillfälle för de boende i området att visa upp sin historia, för det är ett stycke kulturhistoria som hör till den industriella utvecklingen i trakten. Med enkla medel, samarbete och lite finurligt tänkande kunde man leda om bäcken så att den rann in i totalt fyra kvarnar. Byggnaderna finns kvar så många år efter att de lades ner men håller på att förfalla. Vissa av rännorna har slammat igen, andra håller på att sakta vittra och ruttna bort. Det finns en informationsskylt om områdets historia, men inga skyltar från huvudvägen nere i samhället som talar om för eventuella turister att här finns ett kulturhistoriskt viktigt ställe att undersöka.

Bilder från kvarnarna i Jägra:







Malungsfors Limasten
Invid riksväg 66 mellan Malung och Sälen (riktning mot Malung)strax norr om Malungsfors finns en minnessten över fyra soldater från Limatrakten som omkom på 1600-talet när de skulle gå till Äppelbo för att ansluta till kompaniet där. De drunknade när isen brast under deras fötter och de hittades nedströms ungefär där stenen står idag. Stenen står strategiskt placerad vid en mötesplats, ändå saknas skyltning om detta minnesmärke. Här finns en skylt som talar om Västerdalarnas affärscentrum men inget mer.

Bilder från Limastenen:





Lloydstubben
Ganska långt söder om Malung, i höjd med Yttermalung ute på våtmarkerna i skogen, inträffade en ganska säregen händelse för länge sen. Här finns resterna av ett träd vid vilket en brittisk jägare med efternamnet Lloyd stod år 1835. Han inväntade att en björn skulle komma ur snåren, men hans drevkarl hade tappat tålamodet och hade banat väg genom sly och buskage ända till platsen där Lloyd stod och väntade på sitt villebråd. Men istället för björn knäppte han sin drevkarl, med två skott.
För att komma till den här platsen måste man åka på västsidan om älven från Malung sett, sen ta av åt höger när allmän väg har slutat, för att till sist åka 12 km mot en by som heter Långselen. Sen står ordet Lloydstubben på en liten oansenlig skylt på vänster hand efter många om och men. Inga andra skyltar eller liknande hänvisningar finns.

Bilder från Lloydstubben:





Flygmonumentet
Det är det namn man valt på den plats där ett flygplan kraschade mot ett berg under Andra världskriget. Det var 25 februari 1943 som ett plan med två spaningsflygare ombord flög rätt in i en snöstorm och kom för lågt över marken. Ovana vid terrängen som de var, var katastrofen ett faktum när de kom upp bland bergen väster om Malung.  De omkom omedelbart.

Till skillnad från de övriga platserna nämnda ovan finns det en skyltning, nära platsen. Det finns en skylt från stora vägen, dvs E16 och E45, men den anger bara symbolen för sevärdhet och hur långt man måste åka för att komma till Flygmonumentet. Det har funnits en skylt tidigare men den togs bort när vägen till Värmland byggdes om. 

Bilder från Flygmonumentet: