onsdag 31 oktober 2012

Föredrag om foton tagna av Gråbergs Harald Persson och Bengt Olofsson på Sankt Olofs Hotell

I kväll klockan 18.30 på Sankt Olofs Hotell håller Torbjörn på Malung-Sälens föreningar ett föredrag om samt visar bilder tagna av Gråbergs Harald Persson och Bengt Olofsson. Det är samma foton som visades vid Företagsmässan. Arrangör är Rotary Malung. Väl mött!

En bildkavalkad från Malungs hembygdsgård

Vårt arbete med att i bild och text dokumentera diverse objekt, främst bruksföremål, och husen de finns i har resulterat i en stor bildsamling. Vi tänkte dela med oss av några av dessa bilder. De kan nog inspirera till ett besök på hembygdsgården nån gång.



 

fredag 19 oktober 2012

Utställning om romer på Malungs Bibliotek


Sen en tid tillbaka pågår en utställning om romer och zigenare på biblioteket i Malung. Den pågår fram till måndag den 22 oktober och finns i Samlingsrummet, till vänster när man kommer in i själva biblioteket. Här presenteras en del personer som överlevde romernas förintelse i Rumänien. De berättar om oerhört lidande när de mitt under brinnande krig 1941 först kördes bort från de byar där de bott i hela sitt liv för att sen föras till en plats långt bort i öster, nära Stalingrad (nuvarande Volgograd). Där och på liknande platser fick de sen leva bäst de kunde, på den lilla mat som fanns.

Det har tyvärr inte blivit mycket bättre för alla efter andra världskrigets slut. Men det ljusnar för många av dom och inte minst här i Sverige har romer idag fått en bättre ställning. I alla fall bättre än förr. Utställningen arrangeras av tidskriften E Romani Glinda och samtidigt visas en film, Romane Iasfa (romska tårar) om överlevarna. Det är inte många dagar kvar men den är väl värd ett besök.
Lite bilder:







Lite fler bilder från samma utställning, ur lite andra vinklar:





fredag 12 oktober 2012

Film Foderfångst Myrslåtter Malungs socken år 1930

Foderfångst Myrslåtter är en film "upptagen i Malungs socken i Dalarna under ledning av Ola Bannbers. Foto Gustaf Boge". Filmen är inspelad för Nordiska museet år 1930. Speltiden tycks vara strax över 44 minuter - och inte 49 minuter och 42 sekunder, som uppges på Nordiska museets hemsida.

Filmen finns att se både på Nordiska museets hemsida och på YouTube:





torsdag 11 oktober 2012

Kvarnstensbrottet i Malung


Kvarnstensbrottet i Malung (Östra Utsjö för att vara exakt) är en sevärdhet som torde få fler nyfikna turister och historieintresserade nu efter avslöjandet att man brutit sten här under vikingatiden och ännu tidigare. Här har man nämligen brutit sten till kvarnar sen minst 700-talet.

Det skulle vara kul om en arkeologisk utgrävning kom till stånd för hela Västerdalarna är sorgligt eftersatt på den punkten. Ett närmast bortglömt kulturarv mycket äldre än den industriella skinnäringen och av mer nationell betydelse också av fynd man gjort i Mälardalen att döma. Man har nämligen hittat kvarnstenar tillverkade i Malung från 700-talet där.

Exempel på projekt inom Kulturarvslyftet i övriga Sverige

"Föredöme för Kulturarvslyftet i Sverige" är rubriken på en artikel på vimmerbytidning.se om Västerviks Museum. I Helsingborg vill man "bygga broar". En video finns på YouTube:





"Nu får vi hjälp med att digitalisera kulturarvet!", är rubriken på en artikel ur tidningen HembYgden, som ges ut gemensamt av hembygdsförbunden i Ångermanland och Medelpad.

Westmannastiftelsen har fått uppmärksamhet för sitt projekt inom Kulturarvslyftet. 
P4 Västmanland skriver på sin hemsida om Kulturarvslyftet att "Västmanland har varit bäst i klassen".

måndag 8 oktober 2012

Malung 1932-2012

Ta en titt på dessa bilder, en noggrann titt. De är tagna ur samma perspektiv, med flera decenniers mellanrum. Först ut är Gråbergs Harald Persson och hans bild av ett Barnens dag-tåg år 1932. Man ser hur det fortfarande var en landsbygd dominerad av åkrar det året, med enbart några få gårdar och bostadshus i en smärre klunga.

 



2012 har det förändrats nåt enormt på samma ställe. Ett helt bostadsområde har vuxit upp, vilket syns till vänster. En mack, som vid en tidigare fotografering på samma plats 1979 hette Gulf, har byggts upp i omgångar. 2012 är det OKQ8 som huserar här. Det är också fler träd här och det går sällan parader här nu för tiden. Där det en gång var fält och ängar är det numera hus och asfalt.
   

tisdag 2 oktober 2012

Malung-Sälens föreningar omnämns i pressen


Malung-Sälens föreningar nämns i dagens nummer av Nya Vermlandstidningen (NWT). Här står att läsa om vår verksamhet liksom vårt arbete vid företagsmässan. Det är bra att vår verksamhet uppmärksammas. På det viset får folk upp ögonen för oss. Framför allt räknar vi med att kulturlivet nu ser att vi är att räkna med som partner.


Till sist, vi har en presentationsvideo för Föreningarnas Hus. Bara att gå till vår kanal på Youtube och kolla.