torsdag 28 mars 2013

Glad påsk

Med en vinter som verkar vägra riktigt ge med sig önskar vi en riktigt glad påsk. Vi visar en bild från Bengt "Kolo" Olofssons fotosamling (som vi har tillåtelse från släkten att visa) på påskkärringar som ska vara med i nåt påskfirande nån gång på 1960-70-talet. Isprinsessor är de också. Känner du igen någon på bilden, eller dig själv. Hör av dig i kommentarsfältet här nedan.

tisdag 19 mars 2013

Berit Djuse - En nutida kulturarvsbevarare

För en tid sen bevistade bloggen ett föredrag av Berit Djuse, fotograf sen många år och nu även författare. Hon bor sen några år tillbaka i Malungsfors och skildrar ofta trakten och dess invånare i bilder, varav ett stort antal nu hamnat i en bok med titeln "Folk och fä i Fors". Här följer ett antal mörka och gryniga bilder från detta föredrag. Det ska tilläggas att föredraget hölls i samband med ett möte med Rotary.



fredag 8 mars 2013

En bild berättar

Inom ramen för kulturarvslyftet har nu turen kommit till en kvinnlig fotograf vid namn Busk Ingeborg Jansson som enligt utsago var verksam i ca 50 år. Hennes spännvidd var stor, gruppfoton på konfirmander och folkhögskoleelever, företagsledare, pigor, studiofoton, landskapsfoton och mycket, mycket mer.

Järnvägsstation bild 1753 ur Busk Ingeborg Janssons samlingar. © Malungs hembygdsförening

Här har vi ett exempel på hennes arbete. Ett ånglok står inne på station med en godsfinka på släp och en öppen godsvagn framför sig. På flaket till denna godsvagn har ett antal järnvägsarbetare ställt sig och poserar nu för fullt för hennes kamera. Detta är verkligen ett tidsdokument för denna verksamhet förekommer inte längre på den här delen av Västerdalsbanan.

Fler bilder är inte otänkbart att vi visar här på Kulturarvslyftet Malung-Sälens blogg i framtiden.
   

måndag 4 mars 2013

Ett år i Malung: del två vinter

Här följer så del två i bildserien Ett år i Malung. Bilderna är tagna i slutet av februari och visar till stora delar hur områdena i södra Malung ser ut. Industriområde med skrotbilsupplag, sporthallen vid gymnasieskolan och ishallen. Älven är fortfarande istäckt trots att våren är i antågande. På Byråsen förekommer skidåkning ett tag till. I nästa del har våren gjort stora framsteg och förmodligen syns en och annan blomma på minst ett foto. Väl mött då.